sobota, 19 maja 2012

Wężowe szaszłyki z kurczaka

Potrzebne składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
Marynata:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżkek oliwy
  • mielona papryka czerwona ostra
  • 2 liście laurowe
  • pieprz w ziarnkach potłuczony
  • sól
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
     Umyte i osuszone piersi kurczaka kroję w długie paski o szerokośli około 1 cm. zalewam marynatą i chłodzę w lodówce najlepiej przez dobę, jeśli nie mam czasu wystarczy kilka godzin. Warzywa kroję na spore kawałki, zmarynowanego kurczaka nadziewam na patyki w formie węża a w wolne przestrzenie nabijam naprzemian, cukinię, cebulę, paprykę. Na grilu smaże około 30 minut co jakiś czas podlewając marynatą. Pyszności!

Smacznego!

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz