wtorek, 22 maja 2012

Glazurowana gruszka z camembertem


Potrzebne składniki:
  • 1 duża gruszka
  • 1 camembert
  • 1 duża łyżka miodu

Sposób przygotowania:
    Najlepsza do tej przekąski jest jak najdłuższa gruszka, wtedy najłatwiej jest zawinąć ją wkoło sera. Umytą i obraną gruszkę kroję w jak najcieńsze paski; na patelnię daję jedną, dużą łyżkę miodu (może być nawet troszkę więcej, ilość miodu nie decyduje o smaku całej przekąski), gdy miód zacznie "bulbać" zmniejszam płomień i układam pociętą gruszkę, glazurują ją do momentu gdy nie zacznie robić się na pół-przezroczysta i miękka.
   
     Camembert kroję w małe kawałki i owijam go plastrami zglazurowanej gruszki. Uważajcie przy zawijaniu ponieważ gruszma jest bardzo gorąca i łatwo jest się poparzyć. Przekąskę podaję do białego wina.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz