Potrzebne składniki:
- 4 filety z ryby (ja najczęściej używam mintaj/panga)
- 6 sporych ziemniaków
- 1 bukiet szparaków
- 1/2 cytryny
- zioła: tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn; do tego czerwona papryka słodka, sól pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Filety przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem,
rozmarynem (zioła w małych ilościach ponieważ są bardzo aromatyczne) i smażę.
Ziemniaki, gotuję na półtwardo około 20 minut (jeśli
ziemniaki są młode nie obieram ich, po usmażeniu skórka robi się chrupiąca). Studzę,
kroję na mniejsze kawałki i doprawiam czerwoną papryką, pieprzem i ziołami
prowansalskimi; smażę na oliwie czosnkowej (może być oczywiście zwykła). Jeśli
nie macie czasu, przyprawione ziemniaki można wrzucić na blachę i piec w
piekarniku :)
Szparagi myję i obieram (jeśli są białe, zielonych nie trzeba obierać). Jeżeli nie macie specjalego garnka do gotowania szparagów, wystarczy zwykły, wtedy wystarczy oprzeć warzywa o rant garnka tak żeby wystawały same główki i zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, mleka i cukru (nie wielkie ilości). Gotuję 10/15 minut.
Szparagi myję i obieram (jeśli są białe, zielonych nie trzeba obierać). Jeżeli nie macie specjalego garnka do gotowania szparagów, wystarczy zwykły, wtedy wystarczy oprzeć warzywa o rant garnka tak żeby wystawały same główki i zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, mleka i cukru (nie wielkie ilości). Gotuję 10/15 minut.
Układam szparagi na talerzu, na nich rybę, obok smażone i
chrupiące ziemniaki.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz