piątek, 18 maja 2012

Ryba na szparagach z pieczonymi ziemniakami

Potrzebne składniki:
  • 4 filety z ryby (ja najczęściej używam mintaj/panga)
  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 bukiet szparaków
  • 1/2 cytryny
  • zioła: tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn; do tego czerwona papryka słodka, sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

     Filety przyprawiam solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem (zioła w małych ilościach ponieważ są bardzo aromatyczne) i smażę.
     Ziemniaki, gotuję na półtwardo około 20 minut (jeśli ziemniaki są młode nie obieram ich, po usmażeniu skórka robi się chrupiąca). Studzę, kroję na mniejsze kawałki i doprawiam czerwoną papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi; smażę na oliwie czosnkowej (może być oczywiście zwykła). Jeśli nie macie czasu, przyprawione ziemniaki można wrzucić na blachę i piec w piekarniku :)
     Szparagi myję i obieram (jeśli są białe, zielonych nie trzeba obierać). Jeżeli nie macie specjalego garnka do gotowania szparagów, wystarczy zwykły, wtedy wystarczy oprzeć warzywa o rant garnka tak żeby wystawały same główki i zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny, mleka i cukru (nie wielkie ilości). Gotuję 10/15 minut.


     Układam szparagi na talerzu, na nich rybę, obok smażone i chrupiące ziemniaki. 

Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz