Szpinak
Ostatnio mój znajomy poskarżył się, że wszyscy w koło wciąż
mówią o szpinaku, a to z makaronem, z rybą lub zapiekanym, a on nie potrafi go
nawet przyrządzić. W duchu się zaśmiałam bo myślałam, że szpinak potrafią robić
wszyscy :)
Aby to ułatwić, przedstawiam szybki i bardzo łatwy sposób na przygotowanie
szpinaku, oto on:
- 1 pęczek szpinaku lub jedna paczka mrożonego (w przypadku świeżego radzę bardzo dobrze go wypłukać bo po usmażeniu piasek zgrzyta między zębami, jeśli chodzi o mrożony to po prostu wrzucam na patelnię i czekam aż się rozgotuje)
- 1 duża łyżka masła
- 2 ząbki czosnku (ilość zależy od upodobań, ja dodaję najczęściej 2 duże)
- 2 łyżki śmietany
- sól
Szpinak wrzucam na patelnie, gdy się
podsmaży dodaję masło, po kilku minutach dodaję śmietanę. Pamiętajcie żeby nie smażyć szpinaku na dużym ogniu, ma się bardzo po woli bulbać. Na samym końcu, tóż przed podaniem dodaję czosnek. Szpinak ma
to do siebie, że czasem ma gorzkawy posmak, wtedy dosalam go, sól zabija ten
gorzki smak. Tylko ostrożnie, uważajcie z tą solą!
I gotowe :)
Często podaję szpinak z makaronem i fetą, plackami
ziemniaczanymi lub rybą.
Bardzo lubię świeży szpinak ale absolutnie nie gardzę
mrożonym, w zamrażarce zawsze staram się mieć paczkę na wypadek "szybkiego
obiadu".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz