piątek, 11 maja 2012

Szpinak

Szpinak

Szpinak
     Ostatnio mój znajomy poskarżył się, że wszyscy w koło wciąż mówią o szpinaku, a to z makaronem, z rybą lub zapiekanym, a on nie potrafi go nawet przyrządzić. W duchu się zaśmiałam bo myślałam, że szpinak potrafią robić wszyscy :) 
Aby to ułatwić, przedstawiam szybki i bardzo łatwy sposób na przygotowanie szpinaku, oto on:

  • 1 pęczek szpinaku lub jedna paczka mrożonego (w przypadku świeżego radzę bardzo dobrze go wypłukać bo po usmażeniu piasek zgrzyta między zębami, jeśli chodzi o mrożony to po prostu wrzucam na patelnię i czekam aż się rozgotuje)
  • 1 duża łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku (ilość zależy od upodobań, ja dodaję najczęściej 2 duże)
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
Szpinak
     Szpinak wrzucam na patelnie, gdy się podsmaży dodaję masło, po kilku minutach dodaję śmietanę. Pamiętajcie żeby nie smażyć szpinaku na dużym ogniu, ma się bardzo po woli bulbać. Na samym końcu, tóż przed podaniem dodaję czosnek.  Szpinak ma to do siebie, że czasem ma gorzkawy posmak, wtedy dosalam go, sól zabija ten gorzki smak. Tylko ostrożnie, uważajcie z tą solą!
I gotowe :)

Szpinak
     Często podaję szpinak z makaronem i fetą, plackami ziemniaczanymi lub rybą.
Bardzo lubię świeży szpinak ale absolutnie nie gardzę mrożonym, w zamrażarce zawsze staram się mieć paczkę na wypadek "szybkiego obiadu".

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz