Bazylia
Zarówno świeżych liści bazylii jak i suszonych używa się
jako dodatku do zup (jarzynowej, pomidorowej), sosów, zielonej sałaty, sałatek,
twarogów, omletów, zapiekanek, masła ziołowego, majonemu, potraw z grochu,
grzybów, ogórków i pomidorów.
Bazylię można stosować do mięsa, ryb, drobiu, potraw z
fasoli, warzyw, pizzy, marynat, octu, oleju i musztardy.
Osobiście uwielbian połączenie bazylii (zarówno świerzej jak i suszonej) z pomidorami. Połączenie tych dwóch maków to czysta finezja. Bardzo często używam naszej "królowej" do sosów i dipów.
Połączenia z innymi ziołami:
- bazylia + tymianek
- bazylia + rozmaryn
- bazylia +cząber
- bazylia + zmielona papryka + czosnek + estragon
- bazylia + tymianek + goździki + liść laurowy + ziele pietruszki + cebula + pieprz
- bazylia + czosnek + cebula + tymianek + rozmaryn + pieprz
- bazylia + tymianek + majeranek
Czy wiesz, że...
Nazwa bazylia pochodzi z języka greckiego: okinum oznacza
„pachnące”, a basilikos – „królewskie”. Nazwanie jej „królewską” świadczy o
randze i znaczeniu, jakie jej przypisywano. W czasach starożytnych widziano w
niej roślinę sakralną lub ozdobną. Nieufność jaką przez długi czas ją otaczano
wiązała się ze sprzecznymi przekazami właśnie z czasów starożytnych. Uważano
bazylię za roślinę szkodliwą, wierzono, że ma zdolność rodzenia skorpionów oraz
groźnych owadów. Z czasem jednak dostrzeżono jej zalety lecznicze. Do Polski
dotarła prawdopodobnie wraz z innymi roślinami w XVI w., przywieziona przez
włoskich kucharzy.
Bazylia pochodzi z południowej Azji. Obecnie uprawiana jest
w Europie, Azji, Afryce i Ameryce.
Gorąco namawiam do sadzenia bazylii, nie jest to
skomplikowane i nie wymaga wiele pracy, nawet w warunkach domowo-parapetowych
:)
Można ją zasiać w doniczce (maj-lipiec) lub kupić już gotowe
sadzonki i zasadzić w domu. Jedyne czego wymaga to słońce i stałe podlewanie.
Kocham bazylię :)
OdpowiedzUsuńJa też! ;)
Usuń