sobota, 12 maja 2012

"Królowa" bazylia

Bazylia

Bazylia
     Zarówno świeżych liści bazylii jak i suszonych używa się jako dodatku do zup (jarzynowej, pomidorowej), sosów, zielonej sałaty, sałatek, twarogów, omletów, zapiekanek, masła ziołowego, majonemu, potraw z grochu, grzybów, ogórków i pomidorów.
Bazylię można stosować do mięsa, ryb, drobiu, potraw z fasoli, warzyw, pizzy, marynat, octu, oleju i musztardy.
     Osobiście uwielbian połączenie bazylii (zarówno świerzej jak i suszonej) z pomidorami. Połączenie tych dwóch maków to czysta finezja. Bardzo często używam naszej "królowej" do sosów i dipów.

Połączenia z innymi ziołami:
  • bazylia + tymianek
  • bazylia + rozmaryn        
  • bazylia +cząber
  • bazylia + zmielona papryka + czosnek + estragon
  • bazylia + tymianek + goździki + liść laurowy + ziele pietruszki + cebula + pieprz
  • bazylia + czosnek + cebula + tymianek + rozmaryn + pieprz
  • bazylia + tymianek + majeranek
Bazylia
 CIEKAWOSTKI:
Czy wiesz, że...
     Nazwa bazylia pochodzi z języka greckiego: okinum oznacza „pachnące”, a basilikos – „królewskie”. Nazwanie jej „królewską” świadczy o randze i znaczeniu, jakie jej przypisywano. W czasach starożytnych widziano w niej roślinę sakralną lub ozdobną. Nieufność jaką przez długi czas ją otaczano wiązała się ze sprzecznymi przekazami właśnie z czasów starożytnych. Uważano bazylię za roślinę szkodliwą, wierzono, że ma zdolność rodzenia skorpionów oraz groźnych owadów. Z czasem jednak dostrzeżono jej zalety lecznicze. Do Polski dotarła prawdopodobnie wraz z innymi roślinami w XVI w., przywieziona przez włoskich kucharzy. 
     Bazylia pochodzi z południowej Azji. Obecnie uprawiana jest w Europie, Azji, Afryce i Ameryce. 
Bazylia

     Gorąco namawiam do sadzenia bazylii, nie jest to skomplikowane i nie wymaga wiele pracy, nawet w warunkach domowo-parapetowych :)
Można ją zasiać w doniczce (maj-lipiec) lub kupić już gotowe sadzonki i zasadzić w domu. Jedyne czego wymaga to słońce i stałe podlewanie.



   

2 komentarze: