czwartek, 17 maja 2012

Kolendra

Kolendra

Kolendra

     Nasiona kolendry są przyprawą, używa się ich do konserwowania czerwonej kapusty, ogórków oraz mięsa i wędlin, m.in. do peklowania szynki (można wówczas zrezygnować z dodatku saletry, ponieważ kolendra bardzo dobrze zabezpiecza żywność przed psuciem). Sproszkowana kolendra wchodzi w skład mieszanek przyprawowych, np. curry, przypraw piernikowych oraz pewnych gatunków pieczywa, ciast, cukierków.
    Tłuczone owoce stosuje się przy produkcji wędlin, kiełbas, pasztetów, stanowią również dodatek do pieczeni wołowej i baraniny. Do mięsa dodaje się młode listki rośliny zerwane przed jej kwitnieniem. Używana jest do produkcji likierów i niektórych gatunków piwa. Samo ziele stosuje się podobnie jak ziele pietruszki.

     Połączenia z innymi ziołami:
  • ziele kolendry + bazylia + ziele pietruszki + cząber
  • ziele kolendry + zielona papryka + bazylia
  • ziele i owoce kolendry + zmielona papryka + szafran.
Kolendra
CIEKAWOSTKI
Czy wiesz, że...

     Kolendra należy do najstarszych ziół stosowanych, wymieniana była już w starym testamencie, znajdowano ją w egipskich grobowcach. W słynnym papirusie Ebersa, najstarszym odnalezionym dziele farmaceutyczno-medycznym starożytnego Egiptu, kolendra występuje obok gorczycy, kminku, szafranu, tymianku i piołunu jako jeden ze składników opisywanych tam składników. W czasach starożytnej Grecji i Rzymu używano nie tylko owoców rośliny, ale także ziela. Współcześnie nać kolendry stosuje się w kuchni chińskiej, meksykańskiej i kaukaskiej. Dawniej używano niedojrzałych nasion jako środka odstraszającego krety.
     Kolendra pochodzi ze wschodniej części rejonu Morza Śródziemnego, tam też rośnie w stanie naturalnym - na wapiennych zboczach. Uprawia się w wielu krajach, również w Polsce.

Kolendra


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz