czwartek, 24 maja 2012

Dip z pomidorów i bazylii

Potrzebne składniki:
  • 1 duży pomidor
  • 1 garść świeżej bazylii lub 1 1/2 łyżeczki suszonej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
     Pomidora parzę i obieram ze skórki, następnie przekrajam i pozbywam się gniazd nasiennych; kroję w drobne kawałki i wrzucam do moździerza; ucieram aż powstanie pomidorowa masa (zazwyczaj nie rozcieram pomidora bardzo mocno, lubię gdy jest w małych kawałkach), dodaję pokrojoną bazylię, sól, pieprz i sporo oliwy, ucieram jeszcze chwilę żeby wymieszać smaki i gotowe :)
     Dip podaję jako dodatek do sałat, kurczaka, kuskusa, grillowanych warzyw i ryb. Często tak po prostu stawiam dip na stole, goście częstują się sami i dodają do potraw wedle upodobań. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz