Potrzebne składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 garść świeżej bazylii lub 1 1/2 łyżeczki suszonej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Pomidora parzę i obieram ze skórki, następnie przekrajam i pozbywam się gniazd nasiennych; kroję w drobne kawałki i wrzucam do moździerza; ucieram aż powstanie pomidorowa masa (zazwyczaj nie rozcieram pomidora bardzo mocno, lubię gdy jest w małych kawałkach), dodaję pokrojoną bazylię, sól, pieprz i sporo oliwy, ucieram jeszcze chwilę żeby wymieszać smaki i gotowe :)
Dip podaję jako dodatek do sałat, kurczaka, kuskusa, grillowanych warzyw i ryb. Często tak po prostu stawiam dip na stole, goście częstują się sami i dodają do potraw wedle upodobań.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz