czwartek, 17 maja 2012

Pietruszka

Pietruszka
Pietruszka, Korzeń pietruszki
     Pietruszka jest popularnym warzywem. Korzeń służy przyrządzania zup, sałatek, jest dodatkiem do mięs i ryb. Zielem posypuje się zupy i ziemniaki, dodaje się je do sałetek, farszów jaj, sosów, koktaili warzywnych. Wchodzi w skład masła ziołowego.

Połączenia z innymi ziołami:
  • ziele pietruszki + tymianek + goździki + liść laurowy + bazylia + cebula + pieprz
  • ziele pietruszki + estragon + szczypiorek + trybula
  • ziele pietruszki + estragon + trybula
  • ziele pietruszki + kminek
Pietruszka, Korzeń pietruszki

CIEKAWOSTKI
Czy wiesz, że...

     Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali pietruszkę w celach leczniczych i jako środek owadobójczy. W medycynie ludowej używano jej lecenia i wzmacniania dziąseł, przy braku apetytu i zaburzeniach trawienia.  Ojciec Klimuszko, zakonnik, wybitny znawca ziół, nazywał pietruszkę cudowną rośliną uodparniającą na wszelwie schorzenia, dającą tężyznę i długowieczność. Doradzał spożywanie jej na surowo.
     Pietruszka w stanie naturalnym występuje w rejonie śródziemnomorskim. Uprawia się ją w bardzo wielu krajach na całym Świecie. W Polsce jest znana i hodowana  odXIV w.

Pietruszka, Korzeń pietruszki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz