Pietruszka
Pietruszka jest popularnym warzywem. Korzeń służy przyrządzania zup, sałatek, jest dodatkiem do mięs i ryb. Zielem posypuje się zupy i ziemniaki, dodaje się je do sałetek, farszów jaj, sosów, koktaili warzywnych. Wchodzi w skład masła ziołowego.
Połączenia z innymi ziołami:
- ziele pietruszki + tymianek + goździki + liść laurowy + bazylia + cebula + pieprz
- ziele pietruszki + estragon + szczypiorek + trybula
- ziele pietruszki + estragon + trybula
- ziele pietruszki + kminek
CIEKAWOSTKI
Czy wiesz, że...
Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali pietruszkę w celach leczniczych i jako środek owadobójczy. W medycynie ludowej używano jej lecenia i wzmacniania dziąseł, przy braku apetytu i zaburzeniach trawienia. Ojciec Klimuszko, zakonnik, wybitny znawca ziół, nazywał pietruszkę cudowną rośliną uodparniającą na wszelwie schorzenia, dającą tężyznę i długowieczność. Doradzał spożywanie jej na surowo.
Pietruszka w stanie naturalnym występuje w rejonie śródziemnomorskim. Uprawia się ją w bardzo wielu krajach na całym Świecie. W Polsce jest znana i hodowana odXIV w.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz