czwartek, 17 maja 2012

Koper

Koper


     Jako przyprawy używa się kopru świeżego i suszonego: młode ziele dodaje się do potraw z ziemniaków, sałatek z ogórków, pomidorów, sałaty, serów twarogowych, do jajek faszerowanych, raków, krabów, krewetek, ślimaków, łososia i innych ryb, do zup (koperkowej, ziemniaczanej, pomidorowej, rosołu, chłodnika), przyprawia się nim zimne sosy, majonez, ocet ziołowy, z jego dodatkiem robi się z masło ziołowe. Nadaje się do dekorowania potraw. Używa się go do kwaszenia ogórków, kapusty i innych warzyw a z nasion przygotowuje się herbatę. Kopru nie należy gotować, dodaje się go pod koniec lub na samym końcu  gotowania. 

Koper, Koperek
CIEKAWOSTKI
Czy wiesz, że...
     Koper był już znany starożytnym. Stosowano go w Egipcie, Grecji, popularny był w Rzymie. Rzymianie namaszczali ciała olejkiem, z ziela przygotowywali środki lecznicze na bóle głowy. Koper jest rośliną bogatą w sole mineralne i witaminy. W lecznictwie ludowym używano go jako środka moczopędnego, wykrztuśnego, wiatropędnego oraz poprawiającego trawienia.
     Koper w stanie naturalnym rośnie w Indiach, Afryce Północnej oraz rejonie Kaukazu. Uprawia się go prawie na całym Świecie. Łatwo dziczeje i rozsiewa się na polach, ugorach, łąkach. W Polsce jest bardzo popularny, spotyka się go w wielu ogrodach.

Koper, Koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz