Potrzebne składniki:
- 4 uda i 4 pałki kurczaka
- około 10 pomidorków koktailowych
- 5 małych marchewek
- połowa średniej wielkości kalafiora
- połowa brokuła
- garść fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn)
- sół, pieprz, czerwona papryka słodka
Sposób przygotowania:
Kurczaka myję, odsączam z wody i przyprawiam (sól, pieprz, słodka papryka,), odstawiam do lodówki i zabieram się za warzywa.
Wszystkie dokładnie myję, fasolkę przekrajam na pół, z kalafiora i brokuła wycinam różyczki, cebulę kroję w duże piórka, pomidorki, marchew i czosnak zostawiam w całości.
Wszystkie składniki razem z kurą daję do naczynia żaroodpornego i mieszem. Całość polewam odrobiną oleju i posypuję ziołami. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około godzinę. Piekę wszystko pod przykryciem. Jest to danie ze składników, które można znaleźć na ogrodzie, równie dobrze możne dodać do niego pieczarki, paprykę lub cukinię.
Efekt wygląda i smakuję zniewalająco :)
Kurczaka podaję z ryżem i lekką sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz