Czyli psianka podłużna (Solanum melongena), znany też pod nazwą: oberżyna, bakman, jajko krzewiaste oraz gruszka miłosna.
Wywodzi się z Chin, gdzie jest uprawiany od ponad 4000 lat, to właśnie z Chin są pierwsze wzmianki na jego temt.. Za sprawą handlarzy trafił na stoły Europy z krajów arabskich. Współcześnie jest warzywem globalnym, uprawianym na Dalekim Wschodzie, nad Morzem Śródziemnym, w Ameryce Środkowej i w Chinach. Wydaje owalne, jadalne fioletowoczarne owoce, dorastające do 25 cm długości i ważące do 1 kg. Bakłażany są cenione przez Hiszpanów, Greków, Włochów, są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. W wielu krajach bakłażan jest uznawanym i cenionym afrodyzjakiem, wzmagającym potencję. Ten piękny owoc, doczekał się nawet swego święta. 10 marca, dniem bakmana!
Bakman posiada wiele zalet zdrowotnych, jest nisko kaloryczny, na 100g tego warzywa przypada tylko 28 kalorii. Zawiera dużo soli mineralnych: fosfor,
wapń,
żelazo, potas, magnez, witaminy A, B2, C, PP, błonnik (aż o 50% więcej niż brzoskwinie lub jabłka), antocyjany,
pektyny,
karoten, niewiele białka i cukru.
Bakłażanków nie powinno zabraknąć w diecie dla diabetyków, ponieważ obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Często również jest polecany po kuracji antybiotykowej ponieważ posiada właściwości odtruwające. Działa moczopędnie, zapobiega reumatyzmowi, pomaga zwalczać bakterie i wirusy.
Z jego spożycia powinny zrezygnować jednak kobiety w ciąży, dzieci, chorzy z chorobami układu pokarmowego, ponieważ jest ciężkostrawny i powoduje wzdęcia.
Bakłażanków nie powinno zabraknąć w diecie dla diabetyków, ponieważ obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Często również jest polecany po kuracji antybiotykowej ponieważ posiada właściwości odtruwające. Działa moczopędnie, zapobiega reumatyzmowi, pomaga zwalczać bakterie i wirusy.
Z jego spożycia powinny zrezygnować jednak kobiety w ciąży, dzieci, chorzy z chorobami układu pokarmowego, ponieważ jest ciężkostrawny i powoduje wzdęcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz