poniedziałek, 17 września 2012

Bakłażan po gruzińsku


     Bakłażan po gruzińsku, przepis podejrzany u Pascala Brodnickiego. Bardzo specyficzne i ciekawe połączenie smaków. Ciężka cebula i gorzkawe orzechy w połączenie z kolendrą i kurkumą daje na prawdę niecodzienny efekt.

Bakłażan po gruzińsku, Bakłażan
     Potrzebne składniki:
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 dag orzechów włoskich
  • garść świeżej kolendry
  • kurkuma, cynamon, chili w proszku, pieprz, sól
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
  •  3 łyżki wody
Bakłażan po gruzińsku, Bakłażan

     Sposób przygotowania:
     Bakłażana myję, kroję na cienkie plastry, każdy z nich solą i zostawiam na około 40 minut. Sól wyciąga gorycz z oberżyny. Po 40 minutach płuczę plastry i dokładnie odsączam z wody.

Bakłażan po gruzińsku, Bakłażan, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Bakłażana smażę na głębokiej i bardzo rozgrzanej oliwie. Oliwa musi mieć wysoką temperaturę, w przeciwnym razie bakłażan chłonie ją jak gąbka. Po usmażeniu konieczne odsączam jeszcze plastry z tłuszczu ręcznikiem papierowym. 
     Przejdźmy do nadzienia. Orzechy kroję lub mieję na puch, to samo z cebulą i czosnkiem. Ma z nich powstać zwarta masa. Kolendrę siekam bardzo drobno. Następnie dodaję 1 łyżkę oliwy, ocet, wodę i po dużej szczypcie: kurkumy, cynamonu, chilli, pieprzu i odrobinę solę. Wszystko mieszam i odstawiam na około 1 godzinę do lodówki. 

Bakłażan po gruzińsku, Bakłażan, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Na plastry kładę masę i zwijam w ruloniki lub w formę kanapki. Przyozdabiam liśćmi kolendry i gotowe. Oto gruzińskie, ciężkie smaki dla smakoszy ;)

Smacznego!
     

1 komentarz:

  1. Rewelacyjnie smakują!

    Polecam wysmarować plastry bakłażanu od wewnątrz farszem, wtedy cała przystawka prezentuje się estetyczniej. Gruzini posypują gotowe danie pestkami granatu. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń