Potrzebne skłądniki:
- 4 małe marchewki
- kilka ząbków czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- świeży koper
- fasolka szparagowa
- 1litr wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki octu
Fasolkę dokładnie myję i obcinam końce z obu stron. Wkładam do słoików. Do każdego słoika wdkładam koper, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, pół marchewki.
Wodę, ocet, sól i cukier zogotowuję tak aby wszystkie składniki się połączyły i rozpuściły. Zalewam słoiki i dokładnie zakręcam. Na dno garnka kładę ściereczkę kuchenną (bez niej soiki podczas gotowania mogłyby popękać). Słoiki gotuję 45 minut zalane do połowy wysokości, po wyjęciu stawiam do góry dnam. Fasolki starczyło mi na 8 półlitrowych słoików, do tej ilości musiałam zrobić 1 1/2 zalewy.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz