czwartek, 4 października 2012

Sos malinowy... na gorąco

     Co prawda sezon na maliny powoli się kończy, ale jakże mogłabym nie docenić tych wspaniałych owoców. Dziś piękne i soczyste maliny w roli głównej. Sos malinowy na gorąco w połączeniu z lodami... mmyyyy! ;)
Sos malinowy, Maliny, Przecier malinowy
     Potrzebne składniki:
  • 1 kg malin
  • 5 łyżek cukru
Sos malinowy, Maliny, Przecier malinowy
     Sposób przygotowania:
     Maliny płuczę i usuwam szypułki. Wrzucam do garnka (bez dodatku wody) i rozgotowuję je około 30 minut. Po przestudzeniu, odsączam, a masę malinową jaka mi została przecieram przez sito. Całość słodzę i gotuję na małym ogniu do momentu aż sok się zredukuje i powstanie sos.
Sos malinowy, Maliny, Przecier malinowy
     W razie potrzeby możecie użyć więcej niż 5 łyżek cukru. Ja nie dosładzam za bardzo sosu, wolę żeby był bardziej kwaśny, wtedy idealnie kontrastuje ze słodkimi lodami.  
     Jedyne co nam zostało to... polać lody gorącym, malinowym sosem i przyozdobić malinami ;)
Sos malinowy, Maliny, Przecier malinowy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz