"Tradycujna tortilla espanola to rodzaj omletu z ziemniakami i cebulą. Dzisiej jednak przyżądza się różne jej odmiany, wypiekając ją na spodzie z kruchego ciasta lub dodając rozmaite skłądniki: cukinię, bakłażany, krewetki lub rybę."
Potrzebne składniki:
- 1 duży ziemniak
- 1 spora cebula
- pół małej cukini
- 5 pieczarek
- 5 jaj
- zioła prowansalskie
- sół, pieprz, papryka czerwona ostra
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cukinię, pieczarki i cebulę kroję w cienkie plastry, około 0,4 mm. Cebulę i ziemniaki doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i papryką. Następnie smażę na oliwie do momrntu, gdy ziemniaki będą miękkie (15-20 minut).
Ziemniaki z cebulką przekładam na talerz i na tej samej patelni podsmażam cukinię i pieczarki. Gdy zmiękną, dodaję ziemniaki. Do całości wlewam wcześniej rozbite i doprawione solą i pieprzem jaja.
Smażę na małym ogniu, aby jaja się zcieły ale nie przypaliły. Gdy spód się zrumieni, całą tortillę zsuwam na laterz, a następnie przekładam na drugą stronę. Gotowy omlet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz