niedziela, 7 października 2012

Tortilla hiszpańska

      A tak wyglądało moje dzisiejsze śniadanie ;)

Tortilla hiszpańska, Omlet, Kuchnia hiszpańska, Kuchnia śródziemnomorska Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     "Tradycujna tortilla espanola to rodzaj omletu z ziemniakami i cebulą. Dzisiej jednak przyżądza się różne jej odmiany, wypiekając ją na spodzie z kruchego ciasta lub dodając rozmaite skłądniki: cukinię, bakłażany, krewetki lub rybę."
 
     Potrzebne składniki:
  • 1 duży ziemniak
  • 1 spora cebula
  • pół małej cukini
  • 5 pieczarek
  • 5 jaj
  • zioła prowansalskie
  • sół, pieprz, papryka czerwona ostra
  • oliwa z oliwek

Tortilla hiszpańska, Omlet, Kuchnia hiszpańska, Kuchnia śródziemnomorska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

     Sposób przygotowania:
     Ziemniaki, cukinię, pieczarki i cebulę kroję w cienkie plastry, około 0,4 mm. Cebulę i ziemniaki doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i papryką. Następnie smażę na oliwie do momrntu, gdy ziemniaki będą miękkie (15-20 minut).

Tortilla hiszpańska, Omlet, Kuchnia hiszpańska, Kuchnia śródziemnomorska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Ziemniaki z cebulką przekładam na talerz i na tej samej patelni podsmażam cukinię i pieczarki. Gdy zmiękną, dodaję ziemniaki. Do całości wlewam wcześniej rozbite i doprawione solą i pieprzem jaja.

Tortilla hiszpańska, Omlet, Kuchnia hiszpańska, Kuchnia śródziemnomorska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Smażę na małym ogniu, aby jaja się zcieły ale nie przypaliły. Gdy spód się zrumieni, całą tortillę zsuwam na laterz, a następnie przekładam na drugą stronę. Gotowy omlet można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz