Koniec lata i jesień to niesamowity okres weków i zbiorów, na dodatek masa kolorów cieszących oko. Czasem, na naszych działkach i ogrodach można zlaeźć ciekawe, nowe owoce. Oto co znalazłam na działce mojej przyjaciółki Gosi. Własnoręcznie wychodowane Kiwano. A co to takiego?
W anglojęzycznych krajach nazywany jest też rogatym ogórkiem, lub rogatym afrykańskim melonem. Mówi się również na niego ogórek kolczasty. Jedni mówią, że to owoc w smaku podobny do kiwi, w zapachu do banana, a tak w ogóle to pochodzi od melona. Inni Twierdzą, że to odmiana ogórka. Pewne jest to, że pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki i w Polsce jest uważany za bardzo egzotyczną roślinę.
Kiwano to roślina uprawna, jednoroczna, pnąca i jak to na roślinę tropikalną jest wyjątkowo ciepłolubna. W Polsce jej uprawa jest jak najbardziej możliwa, tylko bezwzględnie musi odbywać się w szklarniach lub pod folią. Kiwano przestaje rosnąć gdy temperatura spada poniżej +15° C, natomiast umiera już przy +5° C. Ma żółto - pomarańczowe kwiaty, a z jednej rośliny można otrzymać kilka do kilkunastu owoców. Gdy warunki jej sprzyjają, rośnie bardzo szybko (do 20 cm dziennie!). Najbardziej owocuje na przełomie lipca i sierpnia.
Owoce kiwano mogą pozostać świeże nawet pół roku. W trakcie tego okresu zmieniają swoją barwę z ciemnozielonych na soczyście zółtą. Dzięki orginalnemu kształtowi i gradacji kolorów genialnie komponują się z jesiennymi, ozdobnymi dyńkami :)
Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo. Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza, a ponadto jest niskokaloryczny. Zaleca się jedzenie, młodego, jeszcze zielonego kiwano.
Zmaczne jest???? bo kiedys widzialam ten owoc,ale nikt nic nie wiedzial o jego smaku.
OdpowiedzUsuńTak, smaczny :) odrobinę kwaskowaty jak kiwi, pachnie bardzo łagodnie i słodko jak banan w połączeniu z melonem. Niedługo opublikuję przepis na sałatkę z kiwano :)
Usuń