piątek, 26 października 2012

Kiwano... melon czy ogórek?


Kiwano, Rogaty ogórek, Rogaty melon, Ogórek kolczasty, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Koniec lata i jesień to niesamowity okres weków i zbiorów, na dodatek masa kolorów cieszących oko. Czasem, na naszych działkach i ogrodach można zlaeźć ciekawe, nowe owoce. Oto co znalazłam na działce mojej przyjaciółki Gosi. Własnoręcznie wychodowane Kiwano. A co to takiego?

     W anglojęzycznych krajach nazywany jest też rogatym ogórkiem, lub rogatym afrykańskim melonem.  Mówi się również na niego ogórek kolczasty. Jedni mówią, że to owoc w smaku podobny do kiwi, w zapachu do banana, a tak w ogóle to pochodzi od melona. Inni Twierdzą, że to odmiana ogórka. Pewne jest   to, że pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki i w Polsce jest uważany za bardzo egzotyczną roślinę.

Kiwano, Rogaty ogórek, Rogaty melon, Ogórek kolczasty, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Kiwano to roślina uprawna, jednoroczna, pnąca i jak to na roślinę tropikalną jest wyjątkowo ciepłolubna. W Polsce jej uprawa jest jak najbardziej możliwa, tylko bezwzględnie musi odbywać się w szklarniach lub pod folią. Kiwano przestaje rosnąć gdy temperatura spada poniżej  +15° C, natomiast umiera już przy  +5° C. Ma żółto - pomarańczowe kwiaty, a z jednej rośliny można otrzymać kilka do kilkunastu owoców. Gdy warunki jej sprzyjają, rośnie bardzo szybko (do 20 cm dziennie!). Najbardziej owocuje na przełomie lipca i sierpnia.

Kiwano, Rogaty ogórek, Rogaty melon, Ogórek kolczasty, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Owoce kiwano mogą pozostać świeże nawet pół roku. W trakcie tego okresu zmieniają swoją barwę z ciemnozielonych na soczyście zółtą. Dzięki orginalnemu kształtowi i gradacji kolorów genialnie komponują się z jesiennymi, ozdobnymi dyńkami :)

Kiwano, Rogaty ogórek, Rogaty melon, Ogórek kolczasty, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
      Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo.  Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza, a ponadto jest niskokaloryczny. Zaleca się jedzenie, młodego, jeszcze zielonego kiwano.






   

2 komentarze:

  1. Zmaczne jest???? bo kiedys widzialam ten owoc,ale nikt nic nie wiedzial o jego smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smaczny :) odrobinę kwaskowaty jak kiwi, pachnie bardzo łagodnie i słodko jak banan w połączeniu z melonem. Niedługo opublikuję przepis na sałatkę z kiwano :)

      Usuń