środa, 7 listopada 2012

Chili con carne... kuchenny Meksyk :)

     Chili con carne to potrawa prosto z Maksyku. Bardzo prosta w przygotowaniu i nieskomplikowana. W trakcie jej przygotowania cały dom pachnie kuminem i choć na chwilę można przenieść się w inne rejony świata. Dzisiejszego wieczoru gotowałam z Madzią, brakowało tylko sombrero... ;)

Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
Potrzebne składniki:
  • 1/2 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów (krojonych lub w całości)
  • puszka białej fasoli (ja akurat w tym przepisie użyłam czerwonej)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeża chili (lub w proszku)
  • oregano
  • kmin w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
     Dodatki:
  • kasza kuskus
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • ryż brązowy
  • tortilla
     Sposób przygotowania:
     Na rozgrzanej patelni z oliwą szklę cebulę, następnie dodaję posiekany czosnek, papryczkę chili (ilość wedle upodobań, ja dodałam jedną wraz z pestkami), 1 dużą łyżeczkę oregano i 1 dużą łyżeczkę kuminu. Podsmażam to około minuty i dodaję mięso mielone.

Chili, Papryka chili, Kumin, Kmin, Czosnek, Oregano, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Mięso mielone, Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Po połączeniu wszystkich składników i dokładnym usmażeniu mięsa, dodaję pomidory i duszę całość około 15/20 minut.

Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Następnię, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i znowu duszę do momentu kiedy papryka będzie miękka (ale nie rozgotowana) około 20/25 minut. W tym czasie płym powiniem się zredukować a reszta składników idealnie połączyć.

Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Na sam koniec dodaję fasolkę, sama w sobie jest miękka, więc jeśli dodałabym ją wcześniej rozgotowała by się. 

Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Przyprawiam solą i pieprzem do smaku i gotowe :)

Chili con carne, Kuchnia meksykańska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Jako dodatek można wykorzystać podsmażoną tortillę (na przykład pokrojoną w trójkąty), ryż, makaron lub kaszę kuskus. Ja zrobiłam kuskus.
     Wystarczy zalać kaszę gorącą wodą, dodać sól, pieprz i natkę pietruszki (kuskus lubi pietruszkę).

Kasza kuskus, Kuskus, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz