niedziela, 18 listopada 2012

Makaron po chińsku z kurczakiem, chili i świeżym imbirem

     Dziś odrobina orientu ;) Zainspirowana kuchnią chińską, postanowiłam, po raz pierwszy przyrządzić coś sama. Efekt przeszedł moje oczekiwania, z pewnością będę to danie podawać częściej na miom stole :)


Makaron chiński, Kuchnia chińska, Makaron chiński z kurczakiem, Agnieszka Gała, Z pasji dla pasji
   
      Potrzebne skłądniki:
  • 1 duża, pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 paptyczka chili
  • 1 łyżeczka pasty z chili
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 marchew
  • grzybki  chińskie
  • 1 makaron chiński (ryżowy lub sojowy)
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od kurczaka. Po dokładnym umyciu i osuszeniu, kroję pierś w cienkie, podłużne paski. Marynuję je z sosem sojowym, imbirem, bardzo drobno posiekanym czosnkiem i paptyczką chili. Dokładnie mieszam i dstawiam do lodówki i chłodzę około 30 minut. W tym czasie mogę przygotować resztę składników.

Makaron chiński z kurczakiem, Kuchnia chińska, Chili, Imbir, Sos sojowy, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Marchew obieram i ścieram na dużych oczkach tarki, szczypiorek siekam, gotuję makaron. Grzybki moczę w mleku lub wodzie. Akurat do tego przepisu użyłam mieszanki firmy Royal Brand, w skład której wchodzi: chili, czosnek, pieczarki, grzyby, mun, lubczyk i orzeszki ziemne. Dodała całości bardziej orientalny smak :) Jeśli nie posiadacie takiej mieszanki, mogą to być same grzybki mun. 

Grzyby mun, Przyprawy Royal Brand, Kuchnia chińska, Makaron po chińsku z kurczakiem, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Kurczaka smażę na niewielkiej ilości oliwy, dodaję marchew, groszek i namoczone grzybki. Duszę około 10 minut. W razie potrzeby możecie jeszcze dodać pastę z chili, jeśli nie lubicie bardzo strych dań nie jest ona potrzebna. Ja oczywiście dodałam sporą łyżeczkę :) Do kurczaka, dodaję wcześniej ugotowany makaron, całość mieszam, tak aby połączyły się smaki, posypuję szczypiorkiem i gotowe.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. O to super! Dziękuję za miłe słowa :) Nie pogniewam się, jeśli się podzielisz przepisem od Pana Wietnamczyka ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń