niedziela, 10 marca 2013

Tarta cebulowa z salami

     Tarta cebulowa to coś co chciałam zrobić już dawno. Z chrupiącym salami na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Jedyny problem to kaskady łez wylewających się z oczu ;) 
Tarta cebulowa, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
          Potrzebne składniki:
  • 1 kg cebuli
  • salami (lub boczek wędzony)
  • mała śmietanka kesemka
  • 6 jajek
  • pieprz, sól
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • 2 szklanki mąki
  • 150 dag masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
     Sposób przygotowania:
     Z mąki, masła oraz wody zagniatam ciasto, po wyrobieniu wkładam do lodówki na 20/30 minut.
Cebulę kroję w krążki, doprawiam sporą ilością majeranku (cebula bardzo lubi majeranek!), gałką, solą, pieprzem i szklę na maśle.
Tarta cebulowa, Cebula, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Następnie, roztrzepuję jajka ze śmietaną i doprawiam solą i pieprzem.
Tarta cebulowa, Cebula, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Formę smaruję masłem, wykładam ciastem i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 stopniach około 20 minut. Około dlatego, że sprawdzam co chwilę czy ciasto już się ścięło. Ciasto musi być "prawie" upieczone, w innym razie nasiąknie sokami z cebuli i jajkami i będzie surowe. 
Następnie na ciasto wykładam zeszkloną, ostudzoną cebulę,  zalewam masą jajeczną. 
Tarta cebulowa, Cebula, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
Na wierzchu układam salami lub wędzony boczek.
     Piekę kolejne 20 minut, w tym czasie masa jajeczna zetnie się a salami pięknie zarumieni. Tarta jest wyśmienita zarówno na gorąco jak i na zimno. 

Tarta cebulowa, Cebula, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz