Tarta cebulowa to coś co chciałam zrobić już dawno. Z chrupiącym salami na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Jedyny problem to kaskady łez wylewających się z oczu ;)
Potrzebne składniki:
- 1 kg cebuli
- salami (lub boczek wędzony)
- mała śmietanka kesemka
- 6 jajek
- pieprz, sól
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- 2 szklanki mąki
- 150 dag masła
- 5 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
Z mąki, masła oraz wody zagniatam ciasto, po wyrobieniu wkładam do lodówki na 20/30 minut.
Cebulę kroję w krążki, doprawiam sporą ilością majeranku (cebula bardzo lubi majeranek!), gałką, solą, pieprzem i szklę na maśle.
Następnie, roztrzepuję jajka ze śmietaną i doprawiam solą i pieprzem.
Formę smaruję masłem, wykładam ciastem i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 stopniach około 20 minut. Około dlatego, że sprawdzam co chwilę czy ciasto już się ścięło. Ciasto musi być "prawie" upieczone, w innym razie nasiąknie sokami z cebuli i jajkami i będzie surowe.
Następnie na ciasto wykładam zeszkloną, ostudzoną cebulę, zalewam masą jajeczną.
Na wierzchu układam salami lub wędzony boczek.
Piekę kolejne 20 minut, w tym czasie masa jajeczna zetnie się a salami pięknie zarumieni. Tarta jest wyśmienita zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz