Potrzebne składniki (3-4 porcje) :
- 2 uda, 2 pałki, 4 skrzydełka
- 5 ząbków czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz, oregano
- sproszkowane chili (ilość zależy od upodobań, w oryginalnym przepisze jest 5 łyżeczek)
- sałata lodowa / mix sałat
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 papryka
- ser feta lub mozzarella
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 soku z limonki
Kurczaka dokładnie myję i osuszam. Następnie marynuję go w chili, posiekanym czosnku, soi, kurkumie, nie zapominając o pieprzu i oregano. Odstawiam do lodówki, w czasie jak smaki się "gryzą", zabieram się za sałatę.
Na jedną porcję biorę sporą garść sałaty, kilka plastrów lub cząstek pomidora, ogórka kroję w słupki, paprykę również, mozzarellę rwę na kawałki. Wszystko układam w ładną kompozycję na talerzu.
Z soku z limonki, musztardy i oleju robię dip, którym polewam sałatę.
Czas na kurę! Smażę ją dokładnie z każdej strony, przypiekam skórkę. Można również upiec tak zamarynowaną kurę w piekarniku. Po usmażeniu układam kawałki koło sałaty.
Tak na prawdę to już koniec, całość przygotowania trwa około 30-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz