wtorek, 19 marca 2013

Kurczak na ostro z lekką sałatą


Kurczak na ostro, Kurczak, Skrzydełka na ostro, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Kurczak na ostro, w sam raz na leniwy wieczór przed telewizorem lub na szybki obiad ;)

     Potrzebne składniki (3-4 porcje) :
  • 2 uda, 2 pałki, 4 skrzydełka
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz, oregano
  • sproszkowane chili (ilość zależy od upodobań, w oryginalnym przepisze jest 5 łyżeczek)
     Sałata:
  • sałata lodowa / mix sałat
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • ser feta lub mozzarella
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 soku z limonki

Kurczak na ostro, Kurczak, Skrzydełka na ostro, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     
     Sposób przygotowania:
     Kurczaka dokładnie myję i osuszam. Następnie marynuję go w chili, posiekanym czosnku, soi, kurkumie, nie zapominając o pieprzu i oregano. Odstawiam do lodówki, w czasie jak smaki się "gryzą", zabieram się za sałatę.
     Na jedną porcję biorę sporą garść sałaty, kilka plastrów lub cząstek pomidora, ogórka kroję w słupki, paprykę również, mozzarellę rwę na kawałki. Wszystko układam w ładną kompozycję na talerzu.
Z soku z limonki, musztardy i oleju robię dip, którym polewam sałatę.
    Czas na kurę! Smażę ją dokładnie z każdej strony, przypiekam skórkę. Można również upiec tak zamarynowaną kurę w piekarniku. Po usmażeniu układam kawałki koło sałaty.
    Tak na prawdę to już koniec, całość przygotowania trwa około 30-40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz