niedziela, 10 marca 2013

Jarska zupa z soczewicą na ostro

     Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, z rodziny bobowatych, bogata w białko, wapń i żelazo. Można z niej przyrządzać gulasze, przekąski, pasty i farsze. W moim wykonaniu dziś zupa z soczewicą, na wywarze warzywnym z dodatkiem ostrej papryki :)

Zupa z soczewicą, Soczewica, Jarska zupa, Zupa dla wegetarian, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • 2 marchewki
  • pietruszka (korzeń i natka)
  • seler
  • por
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ziemniaki
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy
  • 350 dag soczewicy (ja akurat użyłam zielonej)
  • zmielona ostra papryka
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od zrobienia wywaru. Wszystkie warzywa dokładnie myję i obieram. Marchew, pietruszkę, seler kroję w krążki; do tego 1 cebula i czosnek; por i połowę natki pietruszki związuję białą nitką. Jeśli ktoś lubi może dodać papryczkę chili w całości, doda wyrazistości :)  Wszystko wrzucam do garnka z osoloną wodą nie zapominając o pieprzu, liściach i zielu angielskim. Gotuję do momentu, gdy marchew będzie półtwarda, wtedy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

Zupa z soczewicą, Soczewica, Jarska zupa, Zupa dla wegetarian, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     W międzyczasie zabieram się za soczewicę, płuczę ją pod bieżącą wodą. Na jedną szklankę soczewicy potrzebne jest 1,5 szklanki wody. Gotuję w osolonej wodzie około 30 minut mieszając co jakiś czas. Bardzo lubię, gdy soczewica jest "na ząb", taka nie do końca dogotowana, wtedy ma bardziej wyraźny smak. 

Zupa z soczewicą, Soczewica, Jarska zupa, Zupa dla wegetarian, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Gdy wywar jest już gotowy i ziemniaki miękkie, dodaję ugotowaną soczewicę. Na sam koniec podsmażam 2 cebule, pod koniec smażenia dodaję czerwoną ostrą paprykę. Całość ląduje w zupie. Drugą połowę natki pietruszki siekam i dodaję do koloru.

Zupa z soczewicą, Soczewica, Jarska zupa, Zupa dla wegetarian, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Ilość czerwonej papryki musicie sami wywarzyć, ja dodaję jej dużo bo uwielbiam tę zupę w ostrej wersji. Z racji tego, że gotowałam u znajomych, którzy już po raz kolejny użyczyli mi swojej kuchni, miałam do pomocy testerkę, która bacznie śledziła moje kuchenne poczynania i co chwilę, w ramach sprawdzania jakości i standardów smakowała czy wszystko przebiega tak jak należy :)

Zupa z soczewicą, Soczewica, Jarska zupa, Zupa dla wegetarian, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
Za bardzo miły wieczór, pyszne wino i wspaniałe towarzystwo dziękuję bardzo a smakoszom strączkowych z rodziny bobowatych życzę smacznego! ;)




   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz