środa, 13 marca 2013

Brownie

Dziś typowo amerykańskie, mega czekoladowe ciasto brownie. Ma fantastyczą zaletę, mianowicie nie można go zepsuć, ponieważ z natury wychodzi nieudane :)

Brownie, Ciasto czekoladowe, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • 250 g ciemnej, gorzkiej czekolady 70% 
  • 225 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (nie jest konieczny)
  • 1 szklanka cukru 
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
     Sposób przygotowania:
     200 g. Czekolady łamię na kawałki i rozpuszczam razem z pokrojonym masłem na małym ogniu, nie dopuszczając aby masa się zagotowała. Odstawiam do ostudzenia.

Brownie, Ciasto czekoladowe, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Jajka ubijam na puszystą masą razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do tego przestudzoną czekoladę.

Brownie, Ciasto czekoladowe, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Do całości dodaję mąkę, sól i delikatnie mieszam do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przekładam do wcześniej wysmarowanej masłem formy i gotowe.
Piekę 25 minut w 180 stopniach. Od razu po wyjęciu ciasta posypuję je 100 g. startej czekolady (1/2 tabliczki). Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Brownie, Ciasto czekoladowe, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz