Dziś typowo amerykańskie, mega czekoladowe ciasto brownie. Ma fantastyczą zaletę, mianowicie nie można go zepsuć, ponieważ z natury wychodzi nieudane :)
Potrzebne składniki:- 250 g ciemnej, gorzkiej czekolady 70%
- 225 g masła
- 3 całe jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (nie jest konieczny)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
200 g. Czekolady łamię na kawałki i rozpuszczam razem z pokrojonym masłem na małym ogniu, nie dopuszczając aby masa się zagotowała. Odstawiam do ostudzenia.
Jajka ubijam na puszystą masą razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do tego przestudzoną czekoladę.
Do całości dodaję mąkę, sól i delikatnie mieszam do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przekładam do wcześniej wysmarowanej masłem formy i gotowe.
Piekę 25 minut w 180 stopniach. Od razu po wyjęciu ciasta posypuję je 100 g. startej czekolady (1/2 tabliczki). Kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz