Potrzebne składniki:
- 4 jaja
- 1 śmietanka 36%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g czekolady (2 tabliczki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
Zaczynam od kąpieli wodnej, w której roztapiam wcześniej potłuczoną czekoladę łącząc ją z mlekiem.
W momencie, gdy czekolada się chłodzi, ubijam żółtka z cukrem waniliowych na gęsty bladożółty kogel mogel. Dodaję do niej przestudzoną czekoladę.
Następnie ubijam śmietankę na sztywno i dodaję do całości. W końcu ubijam pianę z pozostałych białek, gdy jest ubita na sztywno dodaję cukier puder. Do tej pory do ubijania składników używałam miksera, natomiast aby wymieszać czekoladową masę z białkami muszę użyć łyżki. Pamiętajcie, że zawsze lekkie białka dodaje się do ciężkiej masy, nie na odwrót. I najlepiej robić to ręcznie, wtedy białka nie opadną.
Niebiańsko puszysty mus przekładam do pucharków i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Przystroiłam miętą, można również zetrzeć kawałek czekolady :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz