poniedziałek, 17 grudnia 2012

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy, Czekolada, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Gdyby chmura miała mieć jakąś konsystencję, którą musiałabym komuś pokazać lub opisać, zrobiłabym mus czekoladowy. Chciałabym też, żeby chmury miały smak czekolady :) Lekki, puszysty, kremowy. O dziwo niezbyt słodki. Zwieńczenie kulinarnych starań... czysta przyjemność.

     Potrzebne składniki:
  • 4 jaja
  • 1 śmietanka 36%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g czekolady (2 tabliczki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka 
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od kąpieli wodnej, w której roztapiam wcześniej potłuczoną czekoladę łącząc ją z mlekiem.

Mus czekoladowy, Czekolada, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     W momencie, gdy czekolada się chłodzi, ubijam żółtka z cukrem waniliowych na gęsty bladożółty kogel mogel. Dodaję do niej przestudzoną czekoladę.

Mus czekoladowy, Czekolada, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Następnie ubijam śmietankę na sztywno i dodaję do całości. W końcu ubijam pianę z pozostałych białek, gdy jest ubita na sztywno dodaję cukier puder. Do tej pory do ubijania składników używałam miksera, natomiast aby wymieszać czekoladową masę z białkami muszę użyć łyżki. Pamiętajcie, że zawsze lekkie białka dodaje się do ciężkiej masy, nie na odwrót. I najlepiej robić to ręcznie, wtedy białka nie opadną.

Mus czekoladowy, Czekolada, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Niebiańsko puszysty mus przekładam do pucharków i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Przystroiłam miętą, można również zetrzeć kawałek czekolady :)

Mus czekoladowy, Czekolada, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz