Potrzebne składniki:
- 1 banan
- 1 gruszka
- garść czerwonych lub fioletowych winogron
- 1/2 pomelo
- 3 kiwi
- 5 mandarynki
- 1 lub więcej kiwano (do sałatki jest potrzebna połowa, ale tylko wtedy, gdy kiwano jest świeże, reszta do dokoracji)
- 1/2 cytryny lub limonki
Gruszkę i kiwi obieram ze skóry, kroję w spore kawałki. Każdą z cząstek mandarynki przekrawam na pół, tak samo z winogronem. Banana kroję w plastry, a pomelo obieram ze skóry i białej błonki i dzielę ma cząstki. Całość mieszam i skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kiwano przekrajam na pół, z jednej połowy wyskrobuję całe gniazda nasienne. Pamiętajcie tylko, że kiwano dodaje się świeże, jeszcze całkiem zielone, wtedy jest najlepsze. Kiwano może leżakować nawet pół roku, więc upewnijcie się co do czasu zbiorów :)
Ja użyłam moich kiwano jako miseczki do sałatki. Każdą połowę wydrążyłam i nałożyłam sałatkę, wygląda to przepysznie i bardzo orginalnie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz