niedziela, 16 grudnia 2012

Tapenade, czyli pasta z oliwek

     Dziś przenosimy się do Francji, a dokładnie w rejony Prowansji skąd pochodzi tapenade. Prowacja słynie z upraw oliwek, niezliczonych gatunków oliwek!
Tapenade, Pasta z Oliwek, Prowansja, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • 300 / 350 g oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 70 g kaparów
  • pieprz do smaku
Tapenade, Pasta z Oliwek, Prowansja, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Sposób przygotowania:
     Przygotowanie tapenade trwa około 10 minut. Oliwki dokładnie odsączam (ja zrobiłam tapenade z czarnych oliwek, uwielbiam je!) i kroję niezbyt dokładnie, czosnek siekam. Wszystko wrzucam do wysokiego naczynia razem z ziołami, anchois (anchois konserwowane w soli należy najpierw przepłukać), kaparami i połową oliwy i blenduję. Doprawiam pieprzem. W międzyczasie wkładam na kilka minut do piekarnika pokrojoną bagietkę i podpiekam ją, tak żeby była chrupka.
Tapenade, Pasta z Oliwek, Prowansja, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Na ciepłe grzanki smaruję sporą porcją pasty, dekoruję bazylią. Tapenade może przechowywać w lodówce około 2 tygodni. Wkładamy wtedy pastę do słoiczka lub szczelnego naczynia i zalewamy drugą połową oliwy. Bardzo szybka i bardzo prosta pasta z oliwek. Przystawka w sam raz na małe przyjęcię lub tak poprostu na kolację z lamką dobrego wina :)
     A oto jeden z łasuchów, u których dziś gotowałam. Gorące pozdrowienia i podziękowania za udostępnienie kuchni i piekarnika dla Patrycji i Patryka ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz