Ja uwielbiem caprese, po pierwsze dlatego, że to najprostrza sałatka jaką znam, po drugie można z nią eksperymentować i dodawać przeróżne składniki. Dziś w moim wykonaniu caprese z sosem balsamicznym, a już niedługo z kurczakiem ;)
Potrzebne składniki (porcja dla jednej osoby) :
- 1 mozarella
- 1 pomidor (wielkością dorównujący mozarelli)
- świeża lub suszona bazylia
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sos balsamiczny
Przygotowanie zajmuje całe 5 minut. Mozarellę i umytego pomidora kroję w plastry o szerokości 1/2 cm. Układam warstwowo. Posytuję bazylią (mam akurat suszoną), świeżym pieprzem i polewam sosem balsamicznym, moją tajną bronią jeśli chodzi o caprese. Bardzo polecam ten sos, przywiozłam go z Włoch, do niedawna ciężko było go dostać w Polsce, ale widziałam go już w większych marketach. Można go dodawać między innymi do caprese, serów, wędlin ale również jest wyśmienitym dodatkiem na przykład do lodów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz