Tyle jej w koło, znienawidzona przez działkowiczów i dzieci, pod każdym płotem, drzewem i w każdym ogrodowym zakamarku, uważana za chwast, pasożyt i parzącą beznadzieję... dziś przed Państwem, pokrzywa w roli głównej.
Muszę Was rozczarować, ponieważ każdy kto pała nienawiścią do pokrzywy zwyczajnej wielki błąd popełnia. Owo ziele posiada niesamowite właściwości lecznicze, pomaga przy wielu schorzeniach, działa krwiotwórczo, oczyszczająco oraz obniża poziom cukru we krwi, ale to tylko kilka z zalet parzawki.
Bliskimi ich krewniakami są konopie oraz chmiel.
Pokrzywa poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż po kwiaty ma właściwości lecznicze. Znana od wieków i używana już przez starożytnych. Pokrzywa, leczy zapalenie dróg moczowych, wypryski na skórze, jest wskazana przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, w zwyrodnieniu śluzowym żołądka i narządów oddechowych, przy wrzodach żołądka i jelit, chorobach płuc, w chorobach wirusowych i bakteryjnych.
Pokrzywa ma w sobie pokłady żelaza, jego brak w organizmie powoduje osłabienie oraz odczucie znużenia i wyczerpania, jednym słowem mówiąc: fizyczna deprecha. Po kuracji pokrzywą szybko regeneruje swoje siły, powraca energia i siły twórcze ! :)
Wspominałam, że pokrzywa jest zielem krwiotwórczym, bardzo poprawia kondycję krwi, dlatego zaleca się ją na niedokrwistości, w anemii i blednicy, jest bardzo pomocna w leczeniu białaczek szczególnie u dzieci. Znana jest też przy schorzeniach naczyniowych, szczególnie w słabym krążeniu, gdzie występują zaburzenia w dopływie krwi.
Pokrzywa zmniejsza również skłonność do zaziębień, pomaga w chorobach reumatycznych i rwie kulszowej. Wspaniała do mycia włosów, które są cienkie i rzadkie. Poprawia ich gęstość i wzmacnia.
Mieszkańcy Sachalinu od wieków wykorzystywali pokrzywę do otrzymywania przędzy z której pletli powrozy i sieci rybackie. Podobnie postępowali rybacy z Kamczatki, którzy włókna pokrzywy wykorzystywali do produkcji sieci odznaczających się trwałością i lekkością, długo nie nasiąkały wodą i nie gniły. Podczas I wojny światowej w Niemczech z pokrzywy wytwarzano materiały ubraniowe, ze względu na brak bawełny.
Dla Słowian pokrzywa była rośliną magiczną używaną do ochrony przed demonami i urokami. Wykorzystywana była w postaci naparów o właściwościach eterycznych, którym należało skropić ubranie i siedziby mieszkalne. Obyczaj ten był jedną z metod egzorcyzmu miał przywracać spokój ludziom i domowi, oczywiście ze złej energii i nieprzyjemnych uczuć. Przed nadejściem burzy palono pokrzywę wierząc, iż zapobiegnie uderzeniom pioruna w gospodarstwo.
SPOSÓB UŻYCIA
Młode pędy pokrzywy dodaje się do sałatek i szpinaku po uprzednim sparzeniu jest to konieczne ponieważ inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy, które są odpowiedzialne za parzące właściwości pokrzywy. Z pokrzyw robi się także zupę oraz klopsy dodaje się też młode liście do jajecznicy.
HERBATKI
2 łyżeczki do herbaty zalać szklanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem 10 minut, odcedzić. Pić 1-2 razy dziennie.
NALEWKA Z POKRZYWY
Korzenie wykopane wiosną lub jesienią dobrze umyć, drobno pokroić i napełnić nim butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40 % żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu. Pić 1 łyżkę stołową dziennie.
ŚWIEŻY SOK
Bardzo skuteczne jest picie świeżego soku z pokrzywy. Właśnie w maju kiedy pokrzywa jest najbardziej wartościowa powinno się z tego skorzystać. Ale sok można pić do września. Przygotowywany jest ze świeżych pędów. Można go robić w sokowirówce, odcedzić i pić 1 do 2 łyżek dziennie przez 2 tygodnie.
A to ususzone dzieło mamy :) Zapasy na zimę już są!
źródło: Internet, I.G. "Zioła i My"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz