Potrzebne składniki (2 porcje) :
- 250 dag świeżego łososia,
- roszponka (lub jakakolwiek inna sałata),
- 1 żółta papryka,
- 1 ogórek,
- 1 pomidor,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól, pieprz do smaku,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki wody,
- 1 płaska łyżka miodu,
Łososia myję i dokładnie osuszam. Przyprawiam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Smażę rybę na patelni grilowej, odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie mogę umyć wszystkie warzywa; paprykę kroję w wąskie paski, z pomidora wykrajam gniazda nasienne i kroję w kostkę, a z ogórka robię długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Dip jest prosty do zrobienia i niebiańsko pyszny, chyba właśnie on nadaje charakter całej sałacie. Musztardę, oliwę, wodę i miód mieszam ze sobą i już dip gotowy.
Warzywa układam na talerzu, na sam wierzch układam kawałki zgrilowanego, pachnącego łososia; całość polewam dipem, nie wiem dlaczego ale bez znaczenia jak dużo bym go nie zrobiła, zawsze mam wrażenie jakby było go za mało :)
Smacznego!
Ja ogólnie bardzo lubię łososia i jak tylko mam okazję to oczywiście go jem. Jestem zdania, że bardzo smaczny również jest łosoś z grilla z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-z-grilla-z-kwasno-ostrym-sosem-zasmazanym-ryzem-jasminowym-i-piklami-z-ogorka-i-marchewki/ którego oczywiście każdemu polecam.
OdpowiedzUsuń