wtorek, 23 lipca 2013

Schab w pomarańczach

Schab w pomarańczach, Schab, Schab marynowany, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
   
Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg schabu,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 szkl. białego wina,
  • 1 łyżka mąki, 
     Sposób przygotowania:
     Schab dokładnie myję i osuszam. Następnie, ścieram skórkę z pomarańczy, dodaję musztardę, majeranek, sól i pieprz. Nacieram dokładnie marynatą schab i zalewam wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstawiam na dobę do lodówki.

Schab w pomarańczach, Schab, Schab marynowany, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Przysmażam mięso, tak aby zamknęły się pory, ale w środku było nadal surowe. W ten sposób schab po rozkrojeniu nie będzie suchy. Piekę około 90 minut w 180 stopniach w rękawie do pieczenia. Po 70 minutach przecinam rękaw aby schab się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam aby "odpoczął" 15 minut.
     Do soku z marynaty dodaję pół szklanki białego wina, gotuję aż sos zredukuju się do 1/3, następnie dodaję płaską łyżkę mąki, żeby zagęścić sos.

Schab w pomarańczach, Schab, Schab marynowany, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
    Schab podaję do obiadu lub jako przekąskę ze słodkim sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz