Potrzebne składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 2 pomarańcze,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 szkl. białego wina,
- 1 łyżka mąki,
Schab dokładnie myję i osuszam. Następnie, ścieram skórkę z pomarańczy, dodaję musztardę, majeranek, sól i pieprz. Nacieram dokładnie marynatą schab i zalewam wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstawiam na dobę do lodówki.
Przysmażam mięso, tak aby zamknęły się pory, ale w środku było nadal surowe. W ten sposób schab po rozkrojeniu nie będzie suchy. Piekę około 90 minut w 180 stopniach w rękawie do pieczenia. Po 70 minutach przecinam rękaw aby schab się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam aby "odpoczął" 15 minut.
Do soku z marynaty dodaję pół szklanki białego wina, gotuję aż sos zredukuju się do 1/3, następnie dodaję płaską łyżkę mąki, żeby zagęścić sos.
Schab podaję do obiadu lub jako przekąskę ze słodkim sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz