Zwariowałam, gdy dowiedziałam się jak wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych ma pokrzywa! Oprócz przeogromnej dawki żelaza, podnosi siły witalne, jest dobra dla diabetyków i wspaniale regeneruje skórę i włosy. Teraz jest sezon nie tylko na truskawki i czereśnie ale także na pokrzywę ;)
Potrzebne składniki:- włoszczyzna,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach,
- jedna papryczka chili,
- 5 średniej wielkości ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 kg pokrzywy,
- 5 jaj,
- gęsta śmietana,
Zaczynam od ugotowaniu wywaru. Do średniej wielkości garnka z osoloną wodą wrzucam dokładnie umytą włoszczyznę, ziele angielkie, papryczkę chili, pieprz i liść laurowy. Gdy marchewka jest na w pół miękka dodaję pokrojone w kostkę ziemniami, gotuję do miękkości. Ja akurat zrobiłam wywar warzywny ale oczywiście może być na bazie wywaru drobiowego lub jakiegokolwiek innego.
Kolej na pokrzywę :) Jeśli macie świeżą, trzeba ją dokładnie opłukać i zesmarzyć na patelni (postępować jak ze świeżym szpinakiem). Dodać drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.
Z wywaru wyciągamy liść laurowy i ziele. Jeśli nie lubicie ostrych dań proponuję wyciągnąć również papryczkę. Zesmarzoną pokrzywę przekładam do wywaru i blenduję. Nie przejmujcie się jeśli nie macie blendera, wcale nie jest konieczny, zupa nie zblendowana smakuje równie dobrze :)
Do każdej porcji zupy dodaję łyżkę gęstej śmietany i jajko w ćwiartkach. Polecam gorąco!
Smacznego!
Bardzo ciekawy pomysł. Wygląda jak szczawiowa. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńAkurat się przeprowadzam i będę mieszkać w zielonej okolicy, blisko Wisły. Oprócz komarów na pewno jest tam dużo pokrzywy. :D
Na prawdę polecam bardzo, nie tylko ze względów smakowych ale i też zdrowotnych :) Niestety pokrzywa to jedno z najbardziej niedocenianych ziół...
Usuńjadłam, ale nie tak apetyczną jak Twoja!
OdpowiedzUsuńnaprawdę, smakuje ciekawie :]
Dziękuję, miło mi :)
Usuń