wtorek, 25 czerwca 2013

Zupa krem z pokrzywy

      Zwariowałam, gdy dowiedziałam się jak wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych ma pokrzywa! Oprócz przeogromnej dawki żelaza, podnosi siły witalne, jest dobra dla diabetyków i wspaniale regeneruje skórę i włosy. Teraz jest sezon nie tylko na truskawki i czereśnie ale także na pokrzywę ;) 

Zupa krem z pokrzywy, Zupa z pokrzywy, Pokrzywa, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • włoszczyzna,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach,
  • jedna papryczka chili,
  • 5 średniej wielkości ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 kg pokrzywy,
  • 5 jaj,
  • gęsta śmietana,
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam  od ugotowaniu wywaru. Do średniej wielkości garnka z osoloną wodą wrzucam dokładnie umytą włoszczyznę, ziele angielkie, papryczkę chili, pieprz i liść laurowy. Gdy marchewka jest na w pół miękka dodaję pokrojone w kostkę ziemniami, gotuję do miękkości. Ja akurat zrobiłam wywar warzywny ale oczywiście może być na bazie wywaru drobiowego lub jakiegokolwiek innego.
     Kolej na pokrzywę :) Jeśli macie świeżą, trzeba ją dokładnie opłukać i zesmarzyć na patelni (postępować jak ze świeżym szpinakiem). Dodać drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku.

Zupa krem z pokrzywy, Zupa z pokrzywy, Pokrzywa, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Z wywaru wyciągamy liść laurowy i ziele. Jeśli nie lubicie ostrych dań proponuję wyciągnąć również papryczkę. Zesmarzoną pokrzywę przekładam do wywaru i blenduję. Nie przejmujcie się jeśli nie macie blendera, wcale nie jest konieczny, zupa nie zblendowana smakuje równie dobrze :)
Do każdej porcji zupy dodaję łyżkę gęstej śmietany i jajko w ćwiartkach. Polecam gorąco!

Zupa krem z pokrzywy, Zupa z pokrzywy, Pokrzywa, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Wygląda jak szczawiowa. Chętnie wypróbuję.
    Akurat się przeprowadzam i będę mieszkać w zielonej okolicy, blisko Wisły. Oprócz komarów na pewno jest tam dużo pokrzywy. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę polecam bardzo, nie tylko ze względów smakowych ale i też zdrowotnych :) Niestety pokrzywa to jedno z najbardziej niedocenianych ziół...

      Usuń
  2. jadłam, ale nie tak apetyczną jak Twoja!
    naprawdę, smakuje ciekawie :]

    OdpowiedzUsuń