No cóż, muszę przyznać, że jestem fanką w łączeniu słodyczy ze słonym smakiem. Połączenie czerwonego, słodkiego grapefruita ze słonym kuskusem i kurczakiem, dla moich kubków smakowych jest po prostu spełnieniem. Oczywiście przekonałam się, że nie każdy lubi połączenie owoców z mięsem, ale dla tych, którzy je lubią, przepis na ten kuskus na pewno będzie smakował :)
Potrzebne składniki:- 1 szklanka kaszy kuskus,
- 1 duża pierś kurczaka,
- 1 duży czerwony grapefruit,
- 1 pęczek pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- sok z połowy cytryny,
- curry, ostra papryka czerwona w proszku,
Pierś z kurczaka dokładnie myję, osuszam i kroję w paski. Marynuję ją w oliwie, sosie sojowym, soku z cytryny, doprawiam solą, pieprzem, curry, papryką i posiekanym drobno czosnkiem. Odstawiam do lodówki.
Do kaszy kuskus dodaję sól i pieprz, zalewam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia. Grapefruita nie obieram tylko ścinam skórkę ostrym nożem, tak aby nie pozostała biała błonka. Następnie wycinam cząstki z grapefruita; pamiętajcie, że nie może być żadnych białych błonek, ponieważ nadają goryczy całemu daniu (to się tyczy wszystkich cytrusów). Kurczaka smażę i również odstawiam do wystygnięcia.
Do kuskus dodaję posiekaną natkę pietruszki, moją usmażoną kurę i grapefruita pokrojonego w spore cząstki.
I gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz