Potrzebne składniki:
- 4 szkl. mąki,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jaja,
- 2 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. oleju,
- 1 1/2 łyżeczki soli,
- 2 czubate łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 brokuł,
- puszka kukurydzy,
- kilka plastrów szynki,
Składniki suche, czyli przecianą mąkę, proszek, cukier, sól, pieprz i gałkę połączyłam ze składnikami mokryki, oczywiście za pomocą miksera.Z brokuła wycięłam różyczki i ugotowałam na parze, szynkę pokroiłam w drobne paski. Do formy z bibułkami wlałam po jednaj stołowej łyżce ciasta. Na ciasto po kilka ziaren kukurydzy i pasków szynki. Na to różyczkę brokuła i kolejna stołowa łyżka ciasta.
Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W kuchni roznosił się zapach gałki muszkatołowej a po rozkrojeniu mufiny było już tylko czuć aromatyczną kukurydzę :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz