Potrzebne składniki (5 porcji) :
- 5 dużych ziemniaków
- 5 jaj
- szynka szwarcwaldzka
- 150 dag żółtego sera
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
Ziemniaki gotuję w mundurkach, oczywiście najpierw dokładnie je myję. Szynkę kroję w paski i podsmażam, odstawiam do wystygnięcia, następnie dodaję starty na grubych okach żółty ser.
Gdy ziemniaki są już ugotowane odcinam wierzch i wydrążam środek. To dość delikatny zabieg, zalecam ostrożność :) Do "pustych" ziemniaków wkładam farsz z szynki i sera, na to kukurydzę (nadzienie powinno zająć połowę ziemniaka) i wbijam jajko. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekam w 180 stopniach, około 15 minut. Po rozkrojeniu tego smakołyku, już same oczy są najedzone :) Rozpuszczony ser ciągnie się na widelcu, na talerzu błąkają się ziarna kukurydzy, na samych wierzchy króluje jajo a w koło roztacza Cię zapach bekonu.... mmmyyy
Smacznego!
Super pomysł. Wyglada apetycznie. Na dniach napewno sprobuje to zrobic.
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię 😁
OdpowiedzUsuń