Potrzebne składniki:
- duży pęczek marchewki,
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 jaja,
- 2 garście bułki tartej,
- 3 garście uprażonego słoneczniku,
- 2 czubate łyżki mąki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Marchew i ziemniaki dokładnie myję i obieram. Marchew ścieram na grubych okach tarki, ziemniaki i czosnek na jak najmniejszych. Dodaję jaja, mąkę, bułkę tartą i odstawiam aby bułka związała wszystkie składniki.
Zabieram się za szpinak. Ja akurat miałam świeży, pamiętajcie, żeby bardzo dokładnie go wypłukać, w innym razie piasek będzie zgrzytał między zębami. Oczywiście może być również mrożony.
Szpinak podsmażam, jego objętość drastycznie maleje. W klasycznym przepisie na szpinak dodaję masło, które uaksamitnia i śmietanę, która zagęszcza no i oczywiście czosnek. Ja odkryłam niedawno połączenia szpinaku z camembertem lub lazurem. Ser po roztopieniu się świetnie zagęszcza sos i nadaje oryginalny smak. Ja polecam tę wersję z serem, jest o wiele ciekawsza. Nie zapominam o czosnku!
Szpinak zostawiam na wolnym ogniu do zgęstnienia. Nie solę! Do masy marchewkowej dodaję uprażony słonecznik oraz sól i pieprz do smaku i zabieram się za smażenie placków :)
No i gotowe! Placki układam na talerzu i przekładam szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz