środa, 10 kwietnia 2013

Kurczak w cynamonie... i nie tylko

Kurczak po indyjsku w cynamonie, kurkumie i curry; z dodatkiem mleka kokosowego i pomidorów. Po co jechać do Indii skoro Indie mogą przyjechać do Nas? ;)
Kurczak po indyjsku, Kurczak w cynamonie, Kuchnia indyjska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w całości
  • puszka mleka kokosowego (ok 400 ml)
  • 2 małe cukinie
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili
  • 1 szklanka wody
  • 3 piersi z kurczaka
     Sposób przygotowania:
     Cebulę i czosnek szklę na rozgrzanej patelni; dodaję umyte, osuszone i pokrojone w paski piersi kurczaka. Gdy kurczak podsmaży się chwilę wrzucam pokrojoną w talarki cukinię.
     I czas na przyprawy :) Kurkuma, curry, cynamon i chili wędruje do kurczaka, to właśnie moment, w którym Indie zaczynają gościć w mojej kuchni...
Kurczak po indyjsku, Kurczak w cynamonie, Kuchnia indyjska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Do całości wlewam mleko kokosowe, pomidory i wodę. Gotuję bez przykrycia około 25 minut mieszając co jakiś czas. Podaję z ryżem.
Kurczak po indyjsku, Kurczak w cynamonie, Kuchnia indyjska, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz