środa, 17 kwietnia 2013

Hamburger home-made

     Kto powiedział, że fast food musi być niezdrowy i wysokokaloryczny? Hamburgery home-made to świetny pomysł na szybką kolację lub frajdę dla dzieciaków.
Fast food, Kuchnia amerykańska, Hamburger, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Potrzebne składniki:
  • 500 dag mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do shaormy
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • sałata lodowa (lub jakakolwiek inna)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny
  • 4 duże bułki graham
  • natka pietruszki
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myję i kroję w plastry, sałatę kroję w szerokie pasy (uwielbiam sałatę lodową!:). W międzyczasie przekrojone na pół bułki, podsmażam na suchej patelni, będą miały przypieczone brzegi i staną się chrupiące.
     Do połowy małego jogurtu dodaję posiekany czosnek i solę dość sporo (sól neutralizuje smak jogurtu), no i mam już gotowy sos!
Fast food, Kuchnia amerykańska, Hamburger, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Do mięsa dodaję całe jajko, posiekaną natkę, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do shaormy, oczywiście nie jest ona konieczna :) Wyrabiam całość do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. Formuję 4 płaskie kotlety i smażę z obu stron aż się zarumienią.
     Tak na prawdę już wszystko gotowe. Ja podając hamburgery zrobiłam piknik, wszystkie składniki znalazły się na stole, każdy mógł sobie zrobić własną wersję z dodatkami takimi jakie chciał. Oczywiście nie mogło zabraknąć pikantnego ketchupu i musztardy francuskiej :)
Fast food, Kuchnia amerykańska, Hamburger, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
Smacznego!

2 komentarze: