Potrzebne składniki:
- 500 dag mięsa wołowego
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa do shaormy
- 1 ogórek
- 1 pomidor
- sałata lodowa (lub jakakolwiek inna)
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 4 duże bułki graham
- natka pietruszki
Zaczynam od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myję i kroję w plastry, sałatę kroję w szerokie pasy (uwielbiam sałatę lodową!:). W międzyczasie przekrojone na pół bułki, podsmażam na suchej patelni, będą miały przypieczone brzegi i staną się chrupiące.
Do połowy małego jogurtu dodaję posiekany czosnek i solę dość sporo (sól neutralizuje smak jogurtu), no i mam już gotowy sos!
Do mięsa dodaję całe jajko, posiekaną natkę, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do shaormy, oczywiście nie jest ona konieczna :) Wyrabiam całość do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. Formuję 4 płaskie kotlety i smażę z obu stron aż się zarumienią.
Tak na prawdę już wszystko gotowe. Ja podając hamburgery zrobiłam piknik, wszystkie składniki znalazły się na stole, każdy mógł sobie zrobić własną wersję z dodatkami takimi jakie chciał. Oczywiście nie mogło zabraknąć pikantnego ketchupu i musztardy francuskiej :)
Smacznego!
Bardzo lubię domowe hamburgery. Można tworzyć tyle wariantów. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
Usuń