Potrzebne składniki:
- 1/2 kg selera po obraniu,
- 1 duża cebula,
- 100 g masła,
- 3/4 szkl. wody,
- garść suszonych grzybów,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 1/2 łyżeczki chrzanu,
- 3 jaja,
- 3/4 szkl. bułki tartej,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
Seler po dokładnym umyciu i obraniu ścieram na grubych okach razem z cebulą. Dodaję masło, wodę, sos sojowy, posiekany czosnek oraz grzyby. Gotuję wszystko na wolnym ogniu do momentu wyparowania całego płynu (około godziny). Odstawiam do wystygnięcia.
Następnie dodaję resztę składników: bułkę tartą, chrzan, jaja, gałkę muszkatołową i wyrabiam masę. Doprawiam solą i pieprzem. Keksówkę smaruję olejem i obsypuję bułką tartą, wykładam pasztet. Piekę godzinę w 180 stopniach.
Wegetariańska alternatywa dla mięsnych pasztetów. Polecam i życzę smacznego!
pomysł: Daniel Z.
inspiracja: smacznykacik.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz