poniedziałek, 21 października 2013

Hummus... czyli pasta z ciecierzycy

     Hummus... pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini - pasty sezamowej. I to właśnie tahini nadaje charakter temu daniu. Dziś przenosimy się do Izraela...
Hummus, Tahini, Pasta z ciecierzycy, Kuchnia izraelska, Kuchania świata, Kuchnia wegeratiańska, Bezgluten, Agnieszka Gała, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, sophia.novaa

      Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 3/4 szklanki pasty tahini,
  • 1/3 szklanki lodowatej wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od namoczenia ciecierzycy, zostawiam ją na noc. Na jedną szklankę ciecierzycy potrzebne są dwie szklanki wody z dodatkiem jednej łyżeczki sody. Objętość cieciorki powinna się podwoić.
Hummus, Tahini, Pasta z ciecierzycy, Kuchnia izraelska, Kuchania świata, Kuchnia wegeratiańska, Bezgluten, Agnieszka Gała, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, sophia.novaa
      Płuczę cieciorkę, zalewam świeżą wodą z dodatkiem sody i gotuję do miękkości. Następnie wszystko razem blenduję, dodaję czosnek, sok z cytryny i tahini. Miksuję do momentu, aż uzyskam idealnie gładką masę. Dolewam zmrożoną wodę, cały czas blendując, kolor pięknie się zmienia i jaśnieje.
Hummus, Tahini, Pasta z ciecierzycy, Kuchnia izraelska, Kuchania świata, Kuchnia wegeratiańska, Bezgluten, Agnieszka Gała, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, sophia.novaa
      Posypuję słodką papryką, polewam oliwą i gotowe. Przed Państwem, prawdziwy hummus ;)

Smacznego!
     
   inspiracja: jadlonomia.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz