wtorek, 12 czerwca 2012

Ryż pilaw

     Ryż pilaw... historia tego dania sięga jeszcze czasów starożytnych. Od Indii, przez Chiny, Turcję, Persję aż do  dzisiejszej Rosji. Danie bardzo popularne i niezwykle proste, jak zwykle przepis w mojej, Zośkowej wersji.
     Potrzebne składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 małego pora
  • kawałek selera
  • pietruszka (nać i korzeń)
  • kukurydza
  • przyprawy: curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia, garam masala 
  • papryka czerwona ostra (świeża lub w proszku)

     Sposób pprzygotowania:
     Ryż gotuję z 1 łyżeczką curry i 1 łyżeczką soli. W tym czasie obieram warzywa i trę na tarce na dużych oczkach, kroję nać pietruszki oraz por. Smażę na niewielkiej ilośli oliwy, dodaję sporo czerwonej ostrej papryki (uwielbiam palący smak na języku ;), odrobinę curry, pieprz, zioła oraz przypawę garam masala. Niech Was nie zrazi egzotyczna nazwa, jeśli jej nie macie to nic straconego, można się bez niej obyć. Natomiast... gorąco polecam do jej zakupu, to wydatek rzędu 10 zł, a wzbogaci waszą kuchnie i podniebienie.
     Do warzyw dodaję ugotowany ryż i smażę jeszcze około 10 minut co chwilę mieszając. Przyprawiam jeśli brakuje mi jakiegoś smaku.
     Przedstawiłam ryż pilaw w wersji wegatariańskiej i z niewielką ilością dodatków, ale równie dobrze można go podać z kawałakmi kurczaka, dodatkowym groszkiem lub fasolą, papryką, pieczarkami lub kiełbasą. Opcji jest wiele, wystarczy próbować :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz