Potrrzebne składniki do farszu:
- 500 dag soczerwicy
- 2 małe cebule
- sól, pieprz w ziarnkach
- ogórek, konserwowy lub papryka świeża
- masło
- około 350 ml mleka
- około 150 ml przegotowanej wody
- 2 jaja
- sól
- mąka
Zaczynam od zrobienia naleśników. Mleko, wodę, jaja i szczyptę soli mieszam za pomocą miksera lub szejkera. Można oczywiście robić naleśniki na samym mleku ale radzę używać też wodę, wtedy naleśniki podczas smażenia nie będą mocno przywierać do patelni i przypalać się. Następnie dodaję mąkę do momentu uzyskania konsystencji żadkiej śmietany. I smażę :)
Teraz farsz. Soczewicę gotuję do momentu kiedy zmięknie, około 20/25 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po ugotowaniu i odsączeniu soczewicy, dodaję ją do cebuli i smaże jeszczę około 10 minut cały czas ugniatając ją drewnianą łyżką. Przyprawiam do smaku solą i wcześniej potłuczonym pieprzem.
Na naleśniki kładę pastę i cienkie paski ogórka konserwowego lub papryki. Zwijam i podsmażam na maśle.
Podaję naleśiki , przyozdobione warzywami i potłuczonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz