sobota, 23 czerwca 2012

Naleśniki z pastą z soczewicy i tłuczonym pieprzem

     Potrrzebne składniki do farszu:
  • 500 dag soczerwicy
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz w ziarnkach
  • ogórek, konserwowy lub papryka świeża
  • masło
     Potrzebne składniki do ciasta naleśnikowego:
  • około 350 ml mleka
  • około 150 ml przegotowanej wody
  • 2 jaja
  • sól
  • mąka
     Sposób przygotowania:
      Zaczynam od zrobienia naleśników. Mleko, wodę, jaja i szczyptę soli mieszam za pomocą miksera lub szejkera. Można oczywiście robić naleśniki na samym mleku ale radzę używać też wodę, wtedy naleśniki podczas smażenia nie będą mocno przywierać do patelni i przypalać się. Następnie dodaję mąkę do momentu uzyskania konsystencji żadkiej śmietany. I smażę :)
     Teraz farsz. Soczewicę gotuję do momentu kiedy zmięknie, około 20/25 minut. W międzyczasie podsmażam na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po ugotowaniu i odsączeniu soczewicy, dodaję ją do cebuli i smaże jeszczę około 10 minut cały czas ugniatając ją drewnianą łyżką. Przyprawiam do smaku solą i wcześniej potłuczonym pieprzem.
     Na naleśniki kładę pastę i cienkie paski ogórka konserwowego lub papryki. Zwijam i podsmażam na maśle. 
     Podaję naleśiki , przyozdobione warzywami i potłuczonym pieprzem.
Smacznego!


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz