piątek, 23 sierpnia 2013

Jarska zupa z soczewicą i cieciorką

     Dziś przed Wami zdrowa, bogata w mikroelementy i białka ciecierzyca oraz równie wyśmienita soczewica :) Wariacja dla wegetarian, a dla zjadaczy mięsa pyszna odskocznia!

Kuchnia wegetariańska, Ciecierzyca, Cieciorka, Soczewica, Zupa z soczewicą, Zupa z ciecierzycą, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała

     Potrzebne składniki:
  • włoszczyzna,
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy,
  • papryczka chili,
  • 1 szklanka soczewicy,
  • 1 puszka ciecierzycy (około 240 g),
  • 1 papryka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • przecier pomidorowy,
  • chili w proszku, pieprz i sól do smaku,
     Sposób przygotowania:
     Warzywa dokładnie myję i obieram. Marchew, pietruszkę i seler kroję w półtalarki, por związuję nitką i razem z zielem, pieprzem i liście laurowym gotuję wywar. Papryczka chili nie nada ostrości w smaku, tylko wzbogaci wywar. Można również dodać małą, przypieczoną na ogniu cebulkę.

     W tym samym czasie, gdy wywar bulgocze, gotuję soczewicę. Najpierw ją dokładnie płukam pod bieżącą wodą. Na 1 szklankę soczewicy przeznaczone jest 1,5 szklanki osolonej wody. Powinna się gotować około 30 minut, ja zawsze gotuję ją krócej, około 20/25 minut, al dente smakuje lepiej i jest zdrowsza :)

     W międzyczasie siekam drobno cebulę, gdy jest już zeszklona dodaję pokrojoną w sporą kostkę paprykę, smażę razem około 5 minut. Przyprawiam chili (każdy wedle swoich kubków smakowych), zalewam przecierem pomidorowym i 1/2 szklanki wody i zostawiam na 15 minut aby dusiło się we własnym sosie (tutaj również nie pozwalam, aby papryka stała się miękka, powinna być chrupka).

     Gdy wywar jest gotowy łączę ze sobą wszystkie składniki. Czyli w garnku z aromatycznym wywarem lądują: soczewica, cieciorka i "uduszona" papryka. Na sam koniec można zupę posypać zieleninką jeśli macie i gotowe ;)

Kuchnia wegetariańska, Ciecierzyca, Cieciorka, Soczewica, Zupa z soczewicą, Zupa z ciecierzycą, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała
     Mega zdrowa, mega smaczna jarska zupa z soczewicą i cieciorką :) Smacznego! 

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz