czwartek, 9 sierpnia 2012

Czosnkowa pomidorowa z bazylią

     Znudziła się Wam zwykła, oklepana pomidorowa? Chcecie zaskoczyć nowym pomysłem i z czegoś zwykłego zrobić coś pysznego? Zapraszam na czosnkową pomidorową z bazylią i lanymi kluskami :)

     Potrzebne składniki:
     Zupa:
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnkach
  • porcja rosołowa z kury (dla wegetarian może być wywar warzywny)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 puszki pomidorów w całości
  • główka czosnku
  • bazylia suszona i świeża
     Kluski lane (na 3 porcje) :
  • 7 czubatych łyżek mąki
  • 1 duże jajo
  • sól
     Sposób przygotowania:
     Do wody wrzucam włoszczyznę, ziele, liść laurowy, pieprz i kurę. Od momentu wrzenia, gotuję na małym ogniu około 1 godziny.
Czosnkowa pomidorowa z bazylią, Pomidorowa, pomidorowa z bazylią
     Na patelnię wrzucam rozgnieciony czosnek (całą główkę), po podsmażeniu dodaję pomidory i cały czas mieszając, czekam aż się zredukuje nadmiar płynu (około 15 min.). Dodaję małą garść suszonej bazylii. 
Czosnkowa pomidorowa z bazylią, Pomidorowa, pomidorowa z bazylią, Pomidory
Czosnkowa pomidorowa z bazylią, Pomidorowa, pomidorowa z bazylią
     Następnie wlewam pomidory do wywaru i doprawiam go solą, pieprzem, cukrem (pomidory same w sobie są kwaśnie, cukier złagodzi smak) i jeśli jest potrzeba dodaję odrobinę magi. Pozostawiam na wolnym ogniu.

    Mąkę i jajko łączę ze sobą i mieszam wydelcem, dodaję wodę w małych ilościach do momentu uzyskania konsystencji  bardzo gęstej śmietany.
     Do wrzącej i osolonej wody wrzucam ciasto, które dzielę łyżką na małe kluseczki.
Czosnkowa pomidorowa z bazylią, Pomidorowa, pomidorowa z bazylią. Kluski lane
     Odcedzam kluski. Podaję z gorącą zupą i świeżą bazylią.
Czosnkowa pomidorowa z bazylią, Pomidorowa, pomidorowa z bazylią

Smacznego!  ;)

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz