Potrzebne składniki:
Zupa:
- włoszczyzna
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnkach
- porcja rosołowa z kury (dla wegetarian może być wywar warzywny)
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 puszki pomidorów w całości
- główka czosnku
- bazylia suszona i świeża
- 7 czubatych łyżek mąki
- 1 duże jajo
- sól
Do wody wrzucam włoszczyznę, ziele, liść laurowy, pieprz i kurę. Od momentu wrzenia, gotuję na małym ogniu około 1 godziny.
Na patelnię wrzucam rozgnieciony czosnek (całą główkę), po podsmażeniu dodaję pomidory i cały czas mieszając, czekam aż się zredukuje nadmiar płynu (około 15 min.). Dodaję małą garść suszonej bazylii.
Następnie wlewam pomidory do wywaru i doprawiam go solą, pieprzem, cukrem (pomidory same w sobie są kwaśnie, cukier złagodzi smak) i jeśli jest potrzeba dodaję odrobinę magi. Pozostawiam na wolnym ogniu.
Mąkę i jajko łączę ze sobą i mieszam wydelcem, dodaję wodę w małych ilościach do momentu uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Do wrzącej i osolonej wody wrzucam ciasto, które dzielę łyżką na małe kluseczki.
Odcedzam kluski. Podaję z gorącą zupą i świeżą bazylią.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz