środa, 28 sierpnia 2013

Ciecierzyca z ziemniakami w curry podana z polentą

      Dziś mieszamy kultury, włoską polentę z odrobiną Indii. Polenta to tradycyjna, ludowa potrawa we Włoszech. Przygotowuje się ją z mąki kukurydzianej (pierwotnie z mąki kasztanowej). Ja swoją przygotowałam z kaszy kukurydzianej. A Indie, to zapach przypraw unoszący się podczas gotowania, smak i aromat, który zawsze wprawie mnie w dobry nastrój ;)

Kuchnia wegetariańska, Ziemniaki z ciecierzycą, Ciecierzyca, Polenta, Kasza kukurydziana, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała, Sophia Novaa
     Potrzebne składniki:
     Polenta:
  • 1 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej,
  • 1 1/2 litra wody (6 szklanek),
  • 3 łyżki masła,
  • sól do smaku,
     Ziemniaki z cieciorką:
  • około kilograma ziemniaków,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 łyżeczki kuminu całego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 łyżeczki curry,
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 szklanki wody,

     Sposób przygotowania:
     Zaczynam od polenty. Do wrzącej i osolonej wody wsypuję kaszkę kukurydzianką cały czas mieszając. Gotuję, aż masa zgęstnieje (około 20 minut). Gdy polenta jest już gotowa dodaję 3 duże łyżki masła i mieszam do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Całość wylewam na blachę i odstawiam do wystygnięcia. Do polenty można dodać ulubione zioła i ser, np. parmezan. Ja do tej wersji polenty nie dodałam niczego, ponieważ ziemniaki z ciecierzycą będą bardzo aromatyczne.

     Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie około 20 minut, tak aby były półmiękkie. Na rozgrzaną patelnie wsypuję kumin i podsmażam chwilę. Następnie, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję chili, kurkumę i curry, smażę 5 minut i zalewam szklanką wody. Całość duszę około 20 minut.
     Po 20 minutach, gdy płyn zgęstnieje, dodaję ugotowane ziemniaki i dolewam 2 szklanki wody, gotuję do momentu, gdy ziemniaki będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dorzucam ciecierzycę (wcześniej należy ją przepłukać). Posypuję zieleninką, najlepiej natką pietruszki.

      Wystudzoną polentę kroję w trójkąty i podsmażam na patelni grillowej.

Kuchnia wegetariańska, Ziemniaki z ciecierzycą, Ciecierzyca, Polenta, Kasza kukurydziana, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała, Sophia Novaa
     Ziemniaki z ciecierzycą w curry z grillowaną polentą... tutaj akurat wersja wegetariańska. Ale ja podałam do tego zestawu piersi z kurczaka i rybę gotowane na parze :)

Kuchnia wegetariańska, Ziemniaki z ciecierzycą, Ciecierzyca, Polenta, Kasza kukurydziana, www.zpasjidlapasji.blogspot.com, Z pasji dla pasji, Agnieszka Gała, Sophia Novaa
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ziemniaki z cieciorka bezbledne, niemal czuje ich zapach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą stałą pozycją w moim menu :) Właśnie przez ten zapach ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na Piastów, (skrzyżowanie z Jagiellońską) jest sklep ze zdrową żywnością, jest tam ciecierko i w puszce i normalna :) Polecam sklep, można tam znaleźć cuda ;)

      Usuń